Hållbart jordbruk och
socialt ansvar
All vår kakao kommer från ett och samma plantage (räknas som en äkta “single origin”), Hacienda San Jose som ligger i Ecuador och är ett 100 årigt familjeplantage. Plantaget fokuserar på mer än bara en ekonomisk tillväxt, utan även på miljövård och social hållbarhet. Plantagets sociala hållbarhet stöds av SMETA-certifieringen och den är baserad på två projekt, Superbarato-marknaden och Prodeti-stiftelsen. Prodeti-stiftelsen är kärnan i det sociala arbetet som hjälper de 60 familjer som bosatte sig i området, med hus och förnödenheter. De tillhandahåller även utbildningar av hantverkare, förser med verktyg och hjälper sedan hantverkarna att starta sina egna företag. Idag sysselsätter plantaget 350 personer samt stödjer den lokala skolan där arbetarnas barn kan få en utbildning. Det andra projektet är Superbaratomarknaden som är en anpassad och privat marknad för lokalbefolkningen, där de kan köpa matvaror till lägre priser. Miljövården på plantaget säkerställs bl.a. genom bigårdarnas kontinuerliga reproduktion av bin att bekämpningsmedel eller jordbrukskemikalier inte överanvänds och dessutom återanvänds all vatten på plantaget. Under skörden finns det ett strikt system som gör att vi fullt ut kan spåra kakaobönorna. Som ett resultat av att noggrant säkerställa de rätta förhållandena vid olika tillfällen i processen, kan vi erhålla bönor av högsta kvalitet som ger en unik personlighet till vår choklad.
Vi försöker ständigt utveckla vår produkt för att nå ett lägre koldioxidavtryck utan att kompromissa med smaken. Därför har vi valt att tillverka vår produkt med enbart växtbaserade råvaror som tex havrepulver som har ett lägre koldioxidutsläpp än mjölkpulver. Vi gör choklad som är supergod och där varken människa, djur eller miljö har tagit skada i processen!